Państwo Katarzyna i Rafał Mładanowiczowie z Rzeczenicy prowadzą gospodarstwo rolne, w którym produkowany jest najlepszy na Pomorzu, a kto wie, może nawet w kraju, olej rydzowy. Produkt ten został doceniony w konkursie kulinarnym "Pomorskie Smaki", organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. W kategorii "produkt pochodzenia roślinnego" olej rydzowy z Rzeczenicy otrzymał Bursztynowy Laur Marszałka Województwa. Do tegorocznej oceny, w pięciu kategoriach zgłoszono ponad 70 produktów.
- opowiada producentka.
Wbrew przypuszczeniom, olej rydzowy nie jest produkowany z grzybów, rydzów. Nazwa pochodzi od odcienia ziaren. To są drobne nasiona rośliny, która nazywa się licznik siewny (potocznie lnianka) i kolor nasion jest taki trochę rudy, więc też powiedzenie "zdrowy jak rydz" nie bierze się od grzyba, jak często jest też mylone, bo często dostaję pytania jak udaje mi się wycisnąć z tych rydzów ten olej. To nie jest od grzyba rdza, ale to jest od rośliny, która jest niezwykle bogata w witaminę E, witaminę A oraz kwasy nienasycone tłuszczów: omega 3, omega 6 i omega 9.
Katarzyna Mładanowicz, producentka nagrodzonego oleju
Produkowane w Rzeczenicy oleje powstają z roślin, które także są uprawiane w Rzeczenicy. Zastosowanie produktu, jak zapewnia Katarzyna Mładanowicz, jest bardzo szerokie. Nadaje się zarówno do sałat, jak i do zwykłego picia z łyżeczki.
Olej rydzowy nie jest jedynym nagrodzonym produktem z gospodarstwa Państwa Mładanowiczów. Kilka lat temu małżeństwo odebrało podobną nagrodę za olej konopny. Wszystkie ich produkty są sprzedawane w ramach rolniczego handlu detalicznego. Stoiska, na których można zaopatrzyć się w nagrodzone produkty są wystawiane podczas regionalnych targów, jarmarków i większych festynów. Olej rydzowy można też nabyć na stoisku w Gorzelni Gwieździn.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz